Jučer je u Sportsko rekreacijskom centru branitelja Blato, održana po drugi puta "Prva Blatska Fišijada". Kao i prošle godine i ovu je godinu organizator bio "Odra" Udruga športskih ribolovaca invalida domovinskog rata Novi Zagreb.
Natjecalo se pet ekipa.
Sve je teklo po dogovorenom redosljedu. U 10,00 sati su se sastale i registrirale ekipe.
g. Ivan Kamba, organizator i voditelj ovog natjecanja je također upoznao sve članove ekipa sa pravilima ovog tradicionalnog natjecanja. Zatim je podjeljena riba i sa kuhanjem se moglo započeti. Kuhati se moglo, do 13,30 sati, što je iznimno mnogo vremena i za one najtemeljitije i najsporije.
Za vrijeme kuhanja fiš paprikaša, ugodno su se međusobno zabavljale, i šalile ekipa, ali i gosti - koji su dolazili, tijekom vremena u sve većem broju.
Neno Kišak, uzgajivač ljutih paprika |
- Od maleno volim ljute peprike.Dugo sam tražio, i napokon pronašao na internetu, adresu gdje mogu naručiti sjeme. Eto, tako već par godina naručujem sjeme iz Amerike , Meksika itd.... Počeo sam to sjemenje uzgajati doma.
- g. Neno uzgajate više vrsta ljutih paprika?
- To doista ovisi o tome kako naručujem sjeme. Naime, ja se nikada nisam upuštao, sijati sjemenom koje bih dobio iz uzgojenih, svojih ljutih paprika. Možda je to dobro, a možda ne, no ja tako činim. Polazim od toga da nekada ( u drugom sijanju) pri novom sijanju se može dogoditi da se pomiješam sjeme, te da se kroz vrijeme "stvori" nova vrsta, što mi doista nije želja. Ovako naručujući i sijajući uvijek novo sjeme, potpuno sam siguran kako ću uzgojiti upravo one paprike koje sam i želio.
g. Neno, ima li u gradu još zaljubljenika poput vas ?
- Da, kako ne! Evo, baš sutra imamo natjecanje u jedenju ljutih paprika, na Bundeku u 10,00 sati.Kako rekoh okupljanje je u 10,00 sati a natjecanje započinje u 11,00 sati. Pojaviti će se četiri natjecatelja, u okušavanju najljućih paprika na svijetu.
- Da li i vi sudjelujete?
- Ne, naime ja sam to sve kušao, pa takvo natjecanje za mene nema više izazova.
- Recite nam nešto o načinu i redosljedu sadnje ljutih paprika.
- Paprike se sade u sječnju, temperatura zemlje mora biti 26 celzija, ta se temperatura mora održavati sve dok peprike ne isklijaju, zatim paprike moraju biti pod svijetljkama oko pet mjeseci. Kada prođu mrazovi, tada se paprike stavljaju na sunce, tada se razvijaju i rastu. Kao i u ostalom sve kulture, i ljuta paprika se bere u rujnu, ili listopadu, ovisi o godini. Što više želimo da je paprika ljuća, to joj više treba sunca. Ovo je doista najkraće moguće ispričano, naravno kako i ovdje baš kao u svemu postoje finese (npr. zalijevanja, itd....)
- Predpostavljamo kako sa tim istim ljutim paprikama spravljate jela?
- Da, radim sebi umake i onda sa njima si radim i kuham različita jela.
- Dali i obitelj jede ta jela?
- Ha, ha , ne samo ja uživam u tim jelima. Kušali su , no zaista ne mogu podnijeti tu žestinu i ljutinu.
Kada je fiš paprikaš bio kuhan, svoje primjerke su sa skrivenim brojevima predali "Stručnom ocijenivačkom sudu", koji je nakon kušanja i ocjenjivanja fiša u više kategorija, odlučio o konačnom poretku ekipa.
1. Daksi
2. Biohazard
3. Mornari
Nakon proglašenja poretka ekipa i dodjela priznanja i umjetničkih djela (slike koje je donirao, također sudionik ovog natjecanja, ali i autor najveće slike na svijetu - Đuka Siroglavić), započelo se da degustacijom svih skuhanih fiš paprikaša, koju su jedva dočekali svi sudionici ali i gosti ovog uspjelog natjecanja.
- g. Josipe, kako ste zadovoljni ovogodišnjim "Prvom Blatskom Fišijadom"?
- Moram prije svega zahvaliti svim sudionicima natjecanja, svim ekipama, ali i svim gostima koji su bodrili naše ekipa, i na kraju i sa njima uživali u kuhanim fiš paprikašima.
Nadalje moram kazati, kako sam sretan a pomalo i ponosan, jer se ostvaruje upravo ono što smo u početku zaželjeli svi, koji smo pokretali ovu manifestaciju. Naime, kako i sami znate, doista ima mnogo fišijada, gotovo u svakom ribičkom društvu. Što tim želim reći?
Kako nam nije bila želja nametnuti se brojem sudionika, ili pak skupim i vrijednim nagradama. Mi smo priželjkivali (jer smo negdje u srcu osjećali!) ugodno druženje svih koji su došli, bez obzira, kuhali oni (natjecali se) ili pak došli samo u subotnu šetnju , degustirati skuhane delicije.
Upravo se to i događa, evo već drugu godinu za redom (koliko i traje ovo naše kulinarsko "nadmetanje" . Sve više je druženja, sve više je šala, sve više je novih poznanstava, sve više je mladih.... Moram istaknuti kako sam posebno ponosan kako su ovu fišijadu osjetili kao svoju i mještani Blata, tako da ih sve više susrećemo, kako "daju" savjete ekipama, kako se šale, kako degustiraju..
- Kakvi su planovi za budućnost?
- Možda ćete se vi i vaši čitatelji iznenaditi, no planova zaista nema. Naime, svake godine se ova fišijada zapravo dogodi, nekako spontano .. Kada se svi vrate svojim domovima, posle godišnjh odmora. Kad se polako vrate u svakodnevicu, upravo tada "paše" ovo naše neobavezno druženje u ovoj prekrasnoj prirodu, uz riblje delicije i ugodu te spoznaju kako ste dobro došao gost.
- g. Jospe, zahvaljujemo na ugodnom razgovoru i odvojenom vremenu za naše čitatelje.
- Nema na čemu, navratite vi i na godinu, i dovedite više Blaćanki i Blaćana, kako bi čuli i po koju pjesmu, kojom se članovi kulturno umjetičkog društva Preslica - diče!
Druženje se nastavilo da kasnih popodnevnih sati, kad se na rastanku ponovno potvrđivalo - Vidimo se ponovno na godinu!
(klikni na fotografiju kako bi je povećao!)