četvrtak, 28. svibnja 2015.

Tužan dan za naše Blato

Znam kako će mnogi sudionici jučerašnjeg  „događanja naroda“ biti ljuti, razjareni, ogorčeni.

Pa kako može tako pisati?
Prvo će me pokušati etitekirati, kako sam član neke druge političke opcije, pa priklonjen „njima“ ne komentiram događaj, onako iskreno i pošteno, kako se i zbio.
Na njihovu žalost, nisam član niti jedne političke opcije (niti sam ikada bio) te stoga nisam mogao mijenjati opcije, kao neki danas viđeni susjedi, koji su bili zauzeti (uputamo odozgo) organizacijom ovog događanja (naroda).
Naravno, kako ne pišem u interesi niti  jedne političke opcije (oni koji prate ovaj portal od samog svog početka, to dobro znaju i iznad svega cijene) stav je ovog portala da svojim djelovanjem poboljša  kvalitetu informiranost svih mještana našeg Blata.  Zato se često plasiraju  ne istine, kako sam član sad jedne, pa čas druge, a onda one treće opcije. No ne zamaram se time.
Danas je, kao što svi svjedočimo,  život iznad svega  brz. Jedva uspijevamo organizirati dan, kako bi sa svojim najmilijima proveli sat ili dva vremena u opuštenoj obiteljskoj atmosferi, pokušavajući u tim trenutcima, opustiti se, osjetiti  i iskusiti čaroliju doma, zajedničke ljubavi i podrške.
Posao i radne obaveze od nas svaki dan traže sve više i gotovo sve odluke, moramo donositi u tenutku, bez prilike da o njima malo dublje promislimo.
No, ja sam jučer zastao!
Upitao sam se kao Blaćanin  koji je kopao temelje za naš Društveni dom, kako to da moje Blato, još ni danas nema dječjeg igrališta ?
Kada sam kopao (sa još puno Blaćanki i Blaćana) temelje, za naš Društveni dom, predsjednik Mjesne zajednice je bio g. Josip Imprić. Siguran sam kako se on tih dana sjeća. Sigurno  se sjeća, kada smo čistili ciglu „od žbuke“  (koju smo dobili gratis!) za naš Društveni dom, a tada je naša očišćena cigla prodana (!?), a dom je izgrađen od daleko nekvalitetnijih betonskih kvadri. Siguran sam kako se i toga sjeća, tadašnji predsjednik MZ, a sada  vijećnik Vijeća Mjesnog odbora Blato. Siguran sam kako se sjeća da je bio predsjednik Vijeća Graske Četvrti Novi Zagreb / zapad i to (ako je dobro JA sjećam ?!) 2  (dva) mandata  i 1  (jedan)  mandat gradskoog zastupnika u gradskoj Skupštini Grada Zagreba. Također se sjećam kada nam je obećavao između svih obećanja i izgradnju dječijeg igrališta  ( i o tome postoje pisani materijali).

 
I gledam ga jučer, kako kordinira akcijom „narod“ sa visine nasipa. Gledam ga  i slušam kako govori: „Ma, igralište za djecu možeš napraviti , oćeš tu, oćeš tam ili tam, upirajući ruku u smjeru „Oteretnog kanala Sava Odra“ .  Samo otideš u  „Vodoopskrbu i odvodnju „ i tam dobiš dozvolu , kak sam i ja (?) (misleći valjda tu na Nogometni Klub Blato).
„Je samo,  nemre samo sedeti, treba nekaj i delati !“ – naglašava naš g.  Josip Imprić  (SDP) , kao da on nije član Vijeća Mjesnog odbora Blato. Prateći  također rad našeg Vijeća Mjesnog odbora Blato (sjednica)  ali i „aktualnog sata“, ovaj vijećnik je među onima, koji se je najmanje puta pojavio na aktualnom satu (što se lako može provjeriti u knjizi dežurstava). Eto toliko o „delanju“.
 
 
Spomenut ću na trenutak, tek istine radi, kako je glavnu ideju i organizaciju „Blatskog Volonterskog Centra“ pokrenula redakcija „InfoBLATO“. Zamišljen kako nepolitička  udruga, koja bi imala široko polje djelovanja od pomoći potrebitima u našem Blatu, skrbi o starijim osobama, preventivi  zlouporaba droga, preko brige o ekologiji našeg Blata, organizaciji slobodnog vremena naše blatske mladeži (sportski susreti, edukacija, književnih večeri,  informatički susreti  i sl.), volontera mladih timova - koji bi aplicirali (svojim znanjem) na europske fondove, kako bi kroz ta sredstva eventualno mogli podići sveopću kvalitetu življenje u našem Blatu, volontersku pravnu pomoć, skrbi o napuštenim životinjama,  pa do pojedinaca, volontera, novinara, kulturnih animatora (dramske sekcije, foto sekcije, sekcije slikarstva, umjetničkog oblikovanja, glazbe, plesa i sl..).
Kako nitko od redakcije nije imao ambicije biti predsjednik, predloženo je gđi. Laili Novak da ona bude predsjednik (u tom trenutku još nije bila članica SDP!). Kada smo vidjeli , kako su ubrzo iznevjereni osnovni postulati ove ideje – Redakcija, ali i još neke osobe koje su bile zainteresirane za rad, su  se povukle iz ove Udruge (o svemu postoji pisati trag).
Sasvim sam siguran kako će ovaj jučerašnji događaj pokrenuti mnogo, direktnih ili indirektnih pozitivnih posljedica na naše Blato.

Npr. sasvim sam siguran, kako ćemo svi mi Blaćanke i Blaćani daleko bolje razmisliti , kada ćemo zaokruživati svog kandidata na slijedećim izborima.
Sigurno ćemo se zapitati, kako je tako „nisko“ jedna politička opcija – ovih dana izmanipulirala jedan (manji) dio naših Blaćanki i Blaćana (majki i očeva sa djecom) i zbog čega? 
Ima li išta lakše, nego izmanipulirati nekoga u trenutcima nestašice. Sasvim smo sigurni, da netko pokrene također „akciju naroda“ za , npr. odvoz komunalnog odvoza isto tako bi se okupio određeni broj ljudi... Na žalost, u našem Blatu svega nedostaje i ništa ne štima ...zaista ima stotine mogućnosti za izmanipulirati nečije nezadovoljstvo i bijes.
Kako smo i sami svjedočili , na ovom „spontanom  susretu roditelja“ nismo baš uočili Blaćanke i Blaćane sa one druge strane Blata, one sa manjim kućnim brojevima Karlovačke ceste, Zdihovske Furjanečke, Kupinečke,  Rastočke, Puta  Loparica, Pisančevog puta ... No zasigurno će se naš vjećnik g. Josip Imprić (SDP) prisjetiti (tada kao predsjednik MZ Blato) kako , kod izglasavanja samodoprinosa za naš  Društveni dom (?) nije izostavljen nitko u našem Blatu, iz nijedne ulice.
Vjećnici , Vjeća Mjesnog odbora Blato, no nedosteje da bude u svom vijeću vjećnik g. Josip Imprić (SDP)??
 
I za kraj.
Jučer smo na žalost, svjedočili velikoj manipulaciji manjeg dijela stanovnka našeg Blata i također potrošenoj energiji, koja je poslužila samo interesima, nekih pojedinaca i grupacija (SDP).
Tko  u to ne vjeruje, ubrzo će se i uvjeriti i sam.
 
Bilo je prekrasno gledati, svu gužvu i blještavilo tv ekipe, gdje „organizatori“  svesrdno daju intervijue reporterima  i promoviraju sebe i svoju stranku (SDP).
Prolazivši, u jednom trenutku, pored dvoje članova SDP –a i moje malenkosti, g. Josip Imprić (SDP) vijećnik Mjesnog odbora Blato, poručio je  : „Dojdite, kasnije kod mene!“
Jedna od članova SDP, upita onog drugoga: „Zakaj govori u jednini ?
„Ma ne , nisi čula, rekel je u množini , pozval je i tebe, ne brini!“  - odgovori , onaj drugi.
Još uvijek smo mišljenja, kako se ta ista energija mogla iskoristiti  kreativno, kvalitetno , u korist svih - na zajednički tolerantni razgovor uvažavajući sve raznolikosti (bez medijske promocije i pompe određenih pojedinaca i stranaka!) u kvalitetnom načinu iznalaženja ne samo ovoga problema (dječjih igrališta u našem Blatu) već na mnoga druga rješanje, koja nas očekuju sve skupa u „moru“ problema u kojem se trenutno nalazi naše Blato.
Da je bilo volje, mogla se organizirati otvorena tribina, te pozvati kompetentne stručnjake, ali i predstavnike pojedinih Ureda iz Grada Zagreba, zadužene ali i plaćene za ove i ovakve probleme u našem Gradu
Ovako, naše se Blato dijeli i tamo gdje ne bi trebalo, zahvaljujući i u korist pojedinaca.