petak, 25. srpnja 2014.

Naš Društveni dom

Danas nas je put nanio i od našag Društvenog doma. Ljeto je , godišnji odmori, a naša Blato, pusto. Učinola nam se ova prava prilika kako bi malo obišli to zdanja, koje je - po mnogima - žila kucavica našeg Blatskog društvenog života.


Moramo, priznati kako već dugo nismo imali priliku ali ni vremena ovako polako i detaljno obići to naše zdanje, koje smo svi skupa, mi Blaćanke i Blaćani, zajedničkim radom i samodoprinosom započeli i završili 80tih godina, prošlog stoljeća. Moramo priznati kako nas je zaskočio (svima nama znani)  osjećaj - kako vrijeme (pre)brzo prolazi. Kao da smo ga gradili jučer! Sjećamo se tog zanosa, entuzijazma, radosti, naravno i ponosa. Da ponosa! Eto i naša Blato će imati svoj Društveni dom, a ne samo "oni" drugi. Napokon ćemo imati prostor gdje ćemo se svi družiti, veseliti (govorilo se tada o svadbama, krstitkama, prvoj pričesti, proslavama (npr. završetka faksa / promicije), rođendanima ..., pa i tugovati (govorilo se tada i o krminama...).Spominjala se i pošta, čak i apoteka ... Napokon, naši mladi neće biti prisiljeni ići u Grad ili negdje drugdje, jer evo napokon ćemo i mi imati svoj Društveni dom. Razviti ćemo društveni život, svima će tu biti mjesta. Spotrašima, kulturnjacima, likovnjacima, umirovljenicima, djeci, ženama, hobistima, lovcima, modelarima, udrugama, klubovima, političarima, kibicima, pa i zanesenjacima ....Kada se toga prisjetimo, nekakva čudna (već zaboravljena) radost obuzima cijelo biće i na lice tjera osmjeh, osmjeh zajedništva, nade, nostalgije...

A sada, sve je pusto, ljeto je - godišnji su odmori, Blato je prazno. Koračamo uokolo našeg Društvenog doma (koji nema svoje ime ?!), i prvo što nam pada u oči je - bezbroj nakakvih izbi ili šupa, graža, kontejnera (tko zna kako ih nazvati?) Onaj naš "stari dom" se "utopio u svemu ovome" uokolo i nekako se stječe gorak osjećaj, kao da mu sve to ne da disati, da ga guši! Nakako, nam iz srca dolaži žalos, našeg "starog" doma! Kao, da jeca! Kao, da se želi "osloboditi" svega toga, ali na žalost, nema snage! Kao da mu nedostajemo - mi! Tko zna , možda smo ga mi - iznevjerili?

Da vrijem ide, i nosi svoje. Očito su društvene potrebe našeg Blata daleko veće, nego što to može pružiti naš "stari" toliko voljeni dom. Neka, možda teko i treba biti. Obilazimo sve te silne kontejnere (izbe, graže ili kako to nazvati?) i promatramo. Jedan duuuuuuuuugački niz u plavoj izbljedjeloj boji sa nekoliko vrata, daje nam naslutiti kako je to prostor NK Blato. Svlačionica 1, svlačionica 2, svlačionica 3, zatim neka vrata na kojima ništa ne piše, ali se može predpostaviti kako je i to prostor NK Blato. Odjedanputa ulaz u "naš" stari dom, vrata sasvim iznenada i(?!) ponovno tabla, a na njoj - NK Blato / domaći. Želimo krenuti dalje ali nam se isprepriječio "bijeli" kontejner, pogledamo - gdje ulaz? Sa druge strane!? Evo vrata, a na njima - naljepnica NK Blato. Obilazimo taj bijeli kontejner i ponovno ispred nas (toliko da su nas uplašila!) se stvore vrata, ponovno u naš "stari" dom. Na vratimo lijepo i uredno ispisano bijelom bojom - Gosti! Zbunjeni tolikom vratima, nastavljamo dalje prema sjeveru, no na par metara, priječi nam ponovno prolaz, nešto između "graže" i "kontejnera, plavo, (apšisano) izblijedjelo! Uspjeli smo se pribrati, te , učinismo korak dva u koso, kako bi  vidjeli gdje je ulaz? Evo ih, dvoja vrata! Na svakim od njih bijelom bojom (već izblijedjelom) piše : Sudac / delegat.

   Dugi plavi, vagon, kontejner ili ??

 
 Iznenadni ulaz u "stari" dom" sa natpisom - domaći!

Bijeli kontejner u sredini ničega, također prostor NK Blato


Iskreno se nadamo, kako su i rezultati naših nogometaša NK Blato, isto tako inpozantni, kao i njihova veličina korištenja prostora.

*Zaista nemamo nikakvih informacija o NK Blatu, jer je predsjednik kluba, Josip Imprić odbio dati bilo kakvu izjavu u vezi rada  i rezultata ovog našeg kluba, kojega usput rečeno, finaciramo svi. Dijelimo žalost blatske javnosti na ovakvom postupku predsjednika, koji bi trebao, uz sve ostalo, biti uzor mladima, kojima je već dugi niz godina na čelu kluba. No, što je tu je, saznati čemo mi sve što zanima našu Blatku javnost. Stara poslovica kaže, koga nema, bez njega se može!


Nastavljamo dalje, iza naših leđa također se nalazi nešto između "garaže" i "kontejnera" (povezano nevješto nekim debelim kablom, na tankoj metalnoj cijevi na stupove Elektre!) ali sa krovom na "jednu vodu". Promatramo, nismo dobro informirani, no ne uspjevamo naslutiti funkciju ovog "famoznog prostora". Tik do toga, stoji zdanje od elektrinih "bandera". "Čardak" ni na nebu ni na zemlji. Predpostavljamo da je to "garaža" TAM ića koji je dominirao cijelim središnjim prostoroma između svih ovih čudnih građevina. Stoji taj TAM ić bez registarskih oznaka, izblijedio, sa kranom na tovarnom prostoru, vjerovatno služi (nismo sigurni, samo nagađamo!) za zamjenu žarulja, resvjete (na metanim konstrukcijskim stupovima)  na igralištu u kanalu. Bacamo pogled desno, na sam kraj one duuuuuuge plave metalne građevine i uočavamo bijeli kontejner (za taj smo saznali kako njega koriste, naši motoristi, našeg Moto klub Blatnjavi Muddy), Eto, svega ovdje ima. Neke čudne arhitekture, inerijara vrlo mudrih, lukavih i jednostavnih, no praktičnih riješenja, ali i nadasve dojmljivo puuuuuuuuuno prostora koji koristi NK Blato.

Bijeli kontejner koji koriste Moto klub Blatnjavi Muddy, se ne vidi. Naime, pogled priječi narančasti TAM ić.

 Sa ove strane se vidi bijeli kontejner, koji koriste naši motoristi, članovi našeg Moto klub Blatnjavi Muddy

Plava "garaža" kontejner" ili nešto slično, sa krovom na "jednu" vodu.

Obilazak našag Društvenog doma, nastavljamo (na ovom mjestu) jedinim mogućim prolazom. Naime ispred nas (desno) se nalazi,  ostava  priručnih sredstva (kosilica, rezervnog alata i sl.) za održavanja nogometnih igrališta (danas smo ih izbrojili ) bili smo ponosni, naime u kanalu se nlazi 5 nogometnih igrališta, na žalost nisu sva opremljena reflektorima, već,  samo 1 (jedno). Na lijevoj strani se pak nalazi naš "stari" dom sa ulazom za našu Blatsku, lokalnu samoupraavu. To je onaj prostor (otprilike 5 x 5 metara, gdje naši vjećnisvi primaju mještane - srijedom. Kako smo uspjeli doznati taj prostor i prostor "velike dvorane" koju trenutno koristi i klub (ugostiteljski prostor), to je klub, kluba NK Blato, su prostori našag "starog" doma kojega su u mogućnosti koristiri naši mještani (svi mi Blaćanke i Blaćani, Blatkice i Blatkići). Moramo se složiti kako je to doista premalo prostora , koji bi zadovoljio interese i adekvatno poticao drštveni život, svih nas, mještana našeg Blata. No, što je tu je.

 Prolaz i ulaz u naš prostor lokalne samouprave



 Ulaz u prostor naša lokalne samouprave, sa obavijesti o primanju mještana u veijeme ovih ljetnih mjeseci


Nastavljamo dalje, lijevo - prostor koji služi kao ostava za kosilice, nastavlja se prostorom (garažom ?!, ili kako to nazvati? ) DVD Blato. Kako doznajemo ovaj je prostor doista premali za sve aktivnosti naših vatrogasaca i totalno neadekvatan za sve potrebe i zahtjeve naša (rezultatima, na samo na nivou Grada, već i šire, uspješne !) vatrogasne postrojbe. Hodamo dalje uz naš "stari" dom i nailazimo na još jedna vrata, na žalost nemaju oznaku, te stoga ne možemo reći, što se krije u prostorija iza tih vrata.

Vrata, iza kojih nismo uspjeli odgonetnuti, što se nalazi

Nastavili smo dalje, sada smo već  došli sa prednje strane našeg "starog" doma. Lijevo od nas su kamene stepenice , koje se uspinju, preko nasipa - do nogometnih igrališta, a desno se nalazi klub (ugostiteljski prostor), NK Blato. Na žalost ovaj ugostiteljski objekt je bio zatvoren, tako da se nismo mogli osvježiti i pogledati prostor iznutra. Ovak Klub / kluba, koristi iznimno veliki prostor našag "starog" doma. Naime, zajednički sa svim udrugama koristi "veliku dvoranu". Ta "Velika" dvorana zapravo uopće ne zaslužuje takav naziv, ako ju promatramo sa poziceje kluba / kluba. Naime,  Klub / Kluba ima još dvije prostorije (svaka je dvostruko veća nego ova - velika dvorana!), a da pri tome nismo uzeli u obzir prostor, kuhinje, skladišnog prostora i toaleta. Klub / kluba koristi još i prostor ljetne terase koja se nalazi ispred našeg "strarog" doma, te još jednu prostoriju, kojoj nismo uspjeli saznati funkciju, odmah sa čela  našeg "starog" doma. Također klub / kluba koristi još i  dva prostora koja su ispred našeg "starog" doma, koji su u svojstvu pečenjare kluba / kluba. Dakle samo za neše udruge, ova dvorana zaista ima značaj - "Velike dvorene", ali samo zato što je to i jedina dvorana koja je u funkciji ostalih klubova, udruga. NK Blato praktično koristi otprilike, oko 2/3 prostora našeg "starog" doma. Dodali bi, naravno i sve one već navedene prostore, koji se nalaza razasuti u neredu oko našeg "straog" doma.

Baš smiješna scena, usred nasipa, mramorne stepenice vode, put igrališta prijeko u kanal!


Sasvim lijevo , vrata za koja neznamo funkciju.

Na kraju bi htjeli upitati naše Vijeće Mjesnog odbora, nekoliko pitanja.

Da li je naš Društveni dom u procesu legalizacije?
Ako je, tko je zatražio odnosno, predao zahtjev za legalizaciju?
Tko snosi troškova lagalizacije našag Društvenog doma?
Tko je vlasnik našag Društvenog doma?
  • Mi, mještani našeg Blata.
  • Nogometni klub Blato
  • Grad Zagreb
  • Sportski savez Grada Zagreba
Na kraju, ako naš Društveni dom, nije u procesu legalizacije, tko će snositi posljedice .


.