četvrtak, 28. kolovoza 2014.

Kako pripremiti svoju Blatkicu ili Blatkića za vrtić ili jaslice?



Dragi naši Blaćanke i Blaćani, vrijeme je za polazak u jaslice/vrtić i zanima vas kako pripremiti svog mališana, ali i sebe na taj važan dan?

Ponudit ćemo vam par savjeta kako bi i vi i vaše dijete što lakše prošli kroz put koji se zove adaptacija.

Vjerojatno su vam već na razgovoru u vrtiću rekli da dijete pri dolasku u vrtić treba biti zdravo i da trebate donjeti potvrdu pedijatra da je dijete zdravo -  to nemojte zaboraviti prvi dan kad vodite dijete u vrtić. Ako se dijete u međuvremenu razboljelo obavijestite odgojiteljice o tome i dogovorite novi termin za početak adaptacije.

Ta velika riječ adaptacija - to vam, dragi moji Blaćanke i Blaćani, u stvari znači prilagodba na novi prostor, odrasle koji brinu o djetetu ali i drugu djecu, velika je to stvar za naše najmlađe pa imajte razumijevanja ako se tih dana dok se prilagođava na vrtić vaše najmilije bude ponašalo kao da su u njega ušli ljuti zmajevi ili se vaše potpuno samostalno dijete vrati u fazu kada je za sve trebalo vašu pomoć.

Za prvi dan boravka u vrtiću vaše dijete trebat će papuče ( a i vi ćete ih, drage Blaćanke i Blaćani, trebati ukoliko odlučite boraviti sa svojim djetetom u skupini neko vrijeme ), svoju omiljenu igračku (prijelazni objekt - medo, lutka ili krpica s kojom spava i koja mu pruža osjećaj doma u stranom prostoru ) te dudu i bočicu s čajem ili vodom ako se radi o jasličkom djetetu.


Svako dijete plače kad se odvaja od roditelja ali taj plač obično brzo prestaje jer se odgojiteljice trude vaše dijete zaigrati i zabaviti, utješe ga zagrljajem i razgovorom, zato nemojte stajati pred vratima sobe, iskoristite tih par sati da obavite nešto što ste već dugo odgađali i vratite se u dogovoreno vrijeme.

Trajanje adaptacije različito je od djeteta do djeteta, neka djeca ostaju na cjelodnevnom boravku već nakon dva tri dana, dok je nekima potrebno duže, imajte strpljenja.

Kad se pozdravljate sa svojim mališanom učinite to brzo i recite da ćete doći po njega npr. iza užine ili spavanja i tada dođite po njega. Tako će vaše dijete uvidjeti da se vraćate i držite obećanje te razvijati povjerenje.

 O vrtiću govorite uvijek pozitivno i sa veseljem tako ćete i svom djetetu slati jasnu poruku da je u vrtiću dobro i lijepo, da tamo postoje drugi odrasli koji će se za njega brinuti dok vas nema.

Iskoristite dane prije nego krenete na adaptaciju i prošećite do igrališta vrtića, pokažite ga djetetu i pričajte o prijateljima koji već idu u vrtić. Spomenite mu da će tu sigurno naći i kojeg novog prijatelja za igru i igračke kakve nema kod kuće.

Raspitajte se kod odgojiteljica o dnevnom ritmu u skupini vašeg djeteta te kućnom redu vrtića i trudite se poštovati ih.
I za kraj kad zabrinuti dođete po svoje dijete podarite osmijeh odgojiteljicama jer i one će ga podariti vama i sigurno vam ispričati sve o prvom danu vašeg mališana u vrtiću!

Vaša, Teta Marija!