subota, 22. studenoga 2014.

Iznova postavljamo pitanja o statusu „Društvenog doma“ u našem Blatu


Već smo u nekoliko navrata pokušavali dobiti odgovore koji bi mještanima Blata dali jasne  odgovore o našem Domu. Smatramo da oni koji su svojim sredstvima i rukama gradili taj društveni prostor moraju znati kakav je pravni status te građevine koja sad tek djelomično udovoljava potrebama mještana.


Do sada smo uspjeli saznati samo neke činjenice iz povijesti, ali je još mnogo toga obavijeno tajnošću.


Nakon mnogih upita Blaćanki i Blaćana morat ćemo još jednom ponoviti  pitanja ali i tražiti odgovore na više mjesta – od Mjesnog odbora do Vijeća gradske četvrti pa i dalje.



Činjenica  na koju smo ponosni  je da je  taj prostor  „mjesne samouprave - društveni dom Blato“ izgradio  investitor - Mjesna zajednica Blato, temeljem izdane privremene građevne dozvole od 31.3. 1980., financijskim sredstvima koja su prikupljena od stanovnika naselja Blato raspisanim samodoprinosom, a stanovnici su ujedno i fizički radili na izgradnji.


Proučavajući  javne dokumente Grada Zagreba uočeno je da je Grad Zagreb od 1996 god. iznajmljivao taj prostor NK Blatu.

Posljednji takav ugovor je sklopljen po raspisanom natječaju u 2010.god. 


Natječaj o davanju u zakup šrortskih građevina u vlasništvu Grada Zagreba



Iznova, postavljamo pitanja svih mještana: 

1. Zašto se ugovor o iznajmljivanju „Športskog objekta Blato“ ne može dobiti na uvid niti na traženje naših vijećnika u Mjesnom odboru, iako je to javni dokument ?

2. Zanimljiva je kvadratura koja je iznajmljena – preko 30.000m2 otvorenih športskih terena na prostoru odterenog  kanala Sava Odra koji je u vlasništvu Republike Hrvatske

Jedan dio "Društvenog doma" (cca 1/3) se i sada nalazi na prostoru odteretnog kanala Sava Odra.





Prikaz z.k. uloška
Na ovoj se tabli vidi pravi vlasnik prostora na kojem se nalaze igrališta N.K. Blato


Tko je u ime Republike Hrvatske sklopio ugovor o iznajmljivanju terena  u kanalu?



3. Gdje je ta društvena prostorija od 72m2, gdje je prostor Mjesne samouprave od 129m2?


NO coment

4. Pitanje je da li je mjesna samouprava kao i  sve udruge i političke stranke u Blatu, podstanar u prostoru koji je iznajmljen NK Blatu?

  •               Kako je raspodijeljen prostor  između NK Blata i mjesne samouprave?


5. Iz svega gore navedenog proizlazi i pitanje održavanja prostora, a moramo se pozvati na odluku Gradske skupštine (10. sj. od 30. Ožujka 2010.god.) koja u čl. 25. kaže da se u troškove tekućeg održavanja športske građevine uračunavaju sitni popravci, održavanje zajedničkih prostorija i uređaje i režijski troškovi….( voda ,struja, grijanje)
  
  • Tko plaća grijanje kao najveću stavku održavanja prostora  jer sustav grijanja jedinstveni u čitavom prostoru (kotlovnica u prostoru NK Blata, a cijevi zajedničke za sve prostore pa čak idu i do vatrogasnog spremišta?