petak, 5. prosinca 2014.

Blatske udruge, društva i klubovi ostale bez dijela financiskih sredstava



U ponedjeljek  (1. prosinca. 2014 godine) umjesto  redovite sjednice u 18,00 sati održana je „telefonska“  sjednica Vijeća Mjesnog odbora Blato u 15,00 sati, sa nekoliko točaka dnevnog reda. Raspravljalo  se o dopunama  plana Malih komunalnih akcija za 2015. god. kao i o dodjeli sredstava udrugama koje su dostavile svoje zamolbe. Također se debatiralo o prijedlogu , te je dano pozitivno mišljenje na zamolbu župnika župe Remetinec - Blato da se u kapelici u Blatu  uvede grijanje i poboljša razglasna oprema i taj zaključak je   proslijeđen  na Vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad.

 Razlog hitnosti ove sjednice je bio, kako neslužbeno doznajemo, namjera da se uhvati „vlak“ koji je zapravo već prošao.

Naime, podpredsjednik  Anto Marušić nije izvjestio na vrijeme  vijećnike našeg VMO informacije koje je saznao na posljednjoj kordinaciji u VGČNZZ , u vezi (novog!) datuma (koji je na žalost izmjenjen – naime, do ove godine je rok za predaju zamolbi za dodjelu novčanih sredstava za udruge je bio 20. prosinac, ali ove godine je taj rok izmjenjen –  rok je pomaknut na 1. prosinac. 2014. godine).

Na žalost , i uz veliki trud i uz brzu, reakciju VMO Blato, naše su udruge , društva i klubovi ostale bez dijela novčanih sredstava. No, za tavke posljedice, bilo bi neodgovorno „kriviti“  samo našeg podpredsjednika Antu Marušića. Naime, sve udruge su znale i imale vremena  - cijelu godinu dostaviti zamolbe i ostvariti ova svoja prava. 
Anto Marušić, podpredsjednik Vijeća Mjesnog odbora Blato

Zašto to nije učinjeno ?

Očito i taj primjer pokazuje, stav i odgovornost upravljanjem (našim, zajedničkim) novcem - rukovodstva udruga, društava i klubova u našem Blatu.

Naime, Vijeće Mjesnog odbora Blato raspolaže sa skromnim sredstvima od 5.000,00 kn ( pet tisuća kuna) za 2014.god.  i na početku godine je donesen zaključak da se dio sredstava raspodijeli udrugama civilnog društva koje djeluju na području našeg naselja, a dio ostavi za potrebe Mjesnog odbora.

Ta skromna sredstva su raspoređena na sljedeći način:

  • Vijeće Mjesnog odbora Blato – za potrebe cvjetnih aranžmana i svijeća za obilježavanje određenih dana u Blatu – 1.000,00 kn
  • Podružnica umirovljenika – 1.000,00 kuna za podmirivanje  dijela troškova prijevoza na izlet članova Podružnice ( prema priloženoj ponudi autoprijevoznika)
  •  DVD Blato – 1.000,00 kn za nabavu plaketa i zahvalnica za članove DVD-a (prema priloženoj ponudi)
  • NK Blato -  1.000,00 kn  za nabavu sportske opreme (prema priloženoj ponudi)
  •  KUD Preslica – 1.000,00 kn za popravak tamburaških instrumenata (prema priloženoj ponudi).

Pozivano i druge udruge koje djeluju u Blatu da se  obrate Vijeću sa zamolbom i konkretnom ponudom  (za izvršenje   određene usluge)  za dodjelu  ovih skromnih sredstava u sljedećoj godini.

Želim istaknuti  da se sredstva ne isplaćuju udrugama na račun već Grad Zagreb  direktno plaća firmama za  izvršene usluge prema priloženim ponudama .