subota, 27. lipnja 2015.

Naša PRESLICA - domaćin mnogobrojnim skupinama mladih folkloraša iz raznih krajeva Hrvatske i gostiju iz inozemstva

U subotu 20. lipnja 2015. godine je održano samo finale - 12. međunarodnog folklornog  festivaal djece i mladih.

Moramo priznati, kako smo se ovih dana (za trajanja festivala) a posebno te završne večeri osjećali nekako posebno. Posebno ponosni što smo Blaćani, ali i ponosni naše Blato koje posjeduje ovoliku energiju, organizacijske sposobnosti, neslućno veliki entuzijazam kako bi organizirao - sa našim KUD-om Preslica na čelu, ovakav međunarodni događaj - festival, kojega ni mnogi manji gradovi diljem Lijepe naše ni i uz veliki trud ne uspjevaju ostvariti.


U subotu su naši organizatori 12. međunarodnog folklornog festivala djece  i mladih imali posebno dinamičan  i ispunjen raspored. Sve je počelo u jutro na benzinskoj postaji Tifon u Blatu kada su se tu započele okupljati skupine iz udaljenijih krajeva Hrvatske a stigli su i gosti iz Sarajeva.





- Naše kulturno umjetničko društvo "Katruža" djeluje oko 30-tak godina.Naravno, naš rad su obilježila mnoga priznanja počevši od grada Čakovca pa sve do - Hrvatskog Sabora kulture. Imamo gotovo sve folklorene skupine, od dječjeg stvaralaštva (malih folklora) preko ženske i muške voklane skupine, dramske družine, limena glazba ....

- Što bi rekli o samom Festivalu?

- Festival je fanstastičan! prije svega je odlično organiziran - kao što i sami vidite. No, i druga je stvar isto toliko važna! Naime ovdje se sureću dječica iz cijele naše Republike, pa čak i iz inozemstva, što je izuzetno snažan poticaj svoj toj dječici. Naime, želim istaknuti, kako ovakva druženja i natjecanja pružaju iznimnu motivaciju toj  dječici koja uporno vježbaju i ulažu svoj trud i svoje vrijeme uz sve druge svakodnevne (školske) obaveze, te ih iznimno motivira za nastavak i ostvarenje što boljih rezultata u budućnosti.



- Naše kulturno umjetničko društvo "Sv. Juraj" - Draganić osnovano je prije 80. godina, što smo prošle godine i svečano, ponosno i sa velikim veseljem proslavili. Naše je društvo također nosioc kulturnog rada u našoj općini - Draganić.  U sastavu društva imamo šest sekcija. No, isto tako je naše društvo sastavljeno od grupa (koje se razvrstavaju po uzrastoma). Najmlađi su u grupi."Jurići" ono od 6. do 8. radreda su pak u grupi "Fiolice" a svi nakon srednje škole ulaze u "odraslu skupinu".Zatim imamo dvije - dječje tamburaške sekcije, ali i podmladak, koji je zapravo - tamburaška škola.Naše "Fiolice" su već 3. (tri) godine za redom pobjednici na Županiskom natjecanju u Karlovcu.Želim istaknuti kako naše društvo ne okuplja samo djecu i članove našeg društva samo iz Draganića, već iz gotovo cijele županije pa i šire...    -> više o nama možete saznati na : http://www.kud-uljanik.hr/

- Što bi rekli o samom Festivalu?

Prije svega samim organizatorima, ali i svim ostalima koji su pomogli da se ovaj festival ovako dobro organiziran održi - već 12. godina za redom.Isto tako i da se okupimo u ovako velikom broju iz cijele naše Republike, te i iz inozemstva u ime našeg kulturno umjetničkog društva "Sv.Juraj" - Draganić, od srca čestitamo! Također želimo istaknuti ovaj festival, kao priliku svima nama iz različitih krajeva "Lijepe naše"da se boje upoznamo ovako kao društva, ali isto tako da upoznamo folklorne običaje na samo iz naše Republike, već i šire.

- Vaše kulturno umjetničko društvo, ovu godinu nastupa na festivalu prvi puta ili ?

Da mi ovu godinu nastupamo prvi puta, no iskrena nam je žalja da ovu suradnju nastavimo i dalje, stoga se iskreno nadamo kako će nas naši prijatelji KUD "Preslica" i iduću godinu pozvati, što ćemo mi, punim srcem i velikom radošću prihvatiti i biti sudionik još jednog ovako uspješnog međunardonog folklornog festivala djece i mladih. 
-----------------------------------------------------

KUD "Bulbul" iz Sarajeva je sa našim vodičima otišao na razgled grada  koji je dogovoren sa Turističkom zajednicom grada Zagreba. Proveli su tri prekrasna sata razgledavajući kulturne znamenitosti našeg Zagreba.


Neki su uz tekuća zaduženja dobili i zaduženja da brinu o "svojim"  gostima. Tako je tajnica KUD - a Preslica, Ljiljana Tomaško , sa članom Upravnog odbora Blaženkom Piškor bile zaduže da skrbe o gostima iz  Sarajeva, KUD -a "Bulbul". Kako smo vidjeli na kraju, svoj su zadatak, po pohvalama "sarajlija" odlično odradile!
Upravo su stigli sudionici Festivala iz Sarajeva, članovi KUD-a "Bulbul"


Mladi članovi KUD-a "Bulbul". Veseli i razigrani, očito ih daleki put nije umorio !

Društvo „Uljanik“ iz Pule je poželjelo vidjeti naš zagrebački ZOO vrt pa im je ta želja ispunjena. Mladi folkloraši su bili oduševljeni obnovljenim postavom i ljepotom ZOO vrta.


Sa malo zakašnjenja doputovali su i članovi KUD-a "Uljanik". Naša "voditeljica" Mirela  Bilić zadužena za naše goste iz Pule, već se zabrinula zbog kašnjenja.

Veseli članovi KUD-a "Uljanik", jedva čekaju prije večerašnjeg nastupa, posjetiti Zagrebački ZOO u pratnji naše voditeljice Mirele Bilić 

Treće društvo koje nam je stiglo iz Golubovca je otišlo do Bundeka ,  najljepšeg novozagrebačkog parka.


I Ana Tomaško je dočekala "svoje" goste. Veseli Zagorci, KUD  "Golubovec" iz Golubovca stigli su na dogovoreno vrijeme. Jutarnji susret su "okitili" pjesmom. smijehom i pošalicama. 


Svi su izašli "malo protegnuti noge", prije posjete Bundeka, gdje će ih otpratiti naše "voditeljice" Nikolina i Ana Tomaško.

Fotografija za uspomenu KUD "Golubovec" sa našim "voditeljicama" Nikolinom  i Anom Tomaško na Bundeku!

Nakon tako ispunjenog prijepodneva, KUD Uljanik i KUD Golubovec su bili na ručku u našem Blatu, u restoranu "Bicko", a KUD Bulbul je smješten u hotel  Holiday.


Kada si gladan, tada kao po zakonu, svako se čekanje na hranu čini duuuuuuugačko!


Nekima ni "glad" nije smtala, kako bi se nasmijale za lijepu fotografiju!


Pa još jedan - nasmijani stol!

Od 16 sati su ta tri društva već bila u KD Vatroslav Lisinski, kamo su stizala i ostala društva: KUD Pušća, KUD Katruže iz Ivanovca, KUD Sv. Juraj iz Draganića, KUD Kraluš iz Stupnika, KUD Sveta Nedjelja, KUD Golubovec, Ogranak Seljačke sloge iz Buševca i naravno najmlađi članovi KUD-a Preslice kao domaćini.





- Naše Kulturno društvo je osnovano 1997. godine iako povijest seže u daleke 30-te godine prošlog stoljeća. Trenutno brojimo 60-tak članova, i djelujemo u 5 (pet) sekcija: dječja sekcija, mlađi tamburaši, stariji tamburaši, plesači i pučki pjevači. Nastupamo po cijeloj Republici Hrvatskoj i u inozemstvu. 30 svibnja, i mi smo također održalo dječji festival, isto tako 12. na kojem je sudjelovao i KUD "Preslica". Zahvaljujemo se na pozivu na sudjelovanju na ovom festivalu. Također zahvaljujemo u ime dječje sekcija što nastupamo na ovako reprezentativnom mjestu, dvorani "Vatroslav Lisinski" što naše članove još više motivira u pristupu  radu i vježbanju.   -> više o nama možete saznati na: http://www.kd-sveta-nedelja.com/ 

- Što bi rekli o Festivalu ...

- Izuzetno smo zadovoljni organizacijom ali i idejom, koja kako vidimo bez prekida traje 12. godina. Želim istaknuti kako je zapravo jako malo festivala ovakvog tipa, mislim pri tome na uzrast  i prava je sreća nastupati na ovako odlično organiziranom folklornom festivalu za djecu i mlade. Ovakvi nam festivali pružaju opravdanu nadu kako će se naša Hrvatska kulturna baština zasigurno očuvati i za buduća pokoljenje.



- Naše Kulturno umjetničko društvo "Kraluš" je osnovano, daleke 1981 godine.Dolazimo iz Stupnika, gotovo smo susjedi na zapadnom dijelu našeg grada (Lučko nas dijeli!). Djelujemo u 4 (četiri) plesne sekcije te u 2 (dvije) tamburaške sekcije. Nastupamo po cijeloj Hrvatskoj, Europi, a i ostalim kontinentima (Kanada, Azijski dio Turske ....). -> više o nama možete saznati na http://www.hrvatskifolklor.net/php/kudovi/kudkralus.php

- Što bi rekli o Festivalu ....

Na vaš poziv evo nastupamo već treći puta, za redom. Surađujemo sa KUD "Preslica " već duži vremenski period (na obostrano zadovoljstvo !) i naravno - zahvaljujemo na pozivu, za nastup na ovom festivalu, koji je zaista organiziran na viskom profesionalnom nivou.
-----------------------------------------------------

Tehnička proba je protekla u savršenom redu i svako društvo se pomalo pripremalo za nastup na završnom koncertu koji je počinjao u 19.30 sati.U toku proba članice Upravnog odbora Blaženka Piškor, Ljiljana Tomaško i Nada Tuškan su u ime Organizatora – KUD-a Preslice obišle sva društva u  njihovim garderobama i osobno im zaželjele dobrodošlicu i nastavak suradnje.






Prije koncerta obavljeno je primanje za predstavnike svih gostujućih skupina i predaja poklona i diploma za sudjelovanje na ovogodišnjem festivalu. Pozdravni govor je uz predsjednicu KUD-a Preslica gđu. Nadu Tuškan održao i predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb–zapad g. Željko Fiolić. On je istaknuo kako je ponosan da Preslica, koja djeluje na  područje te gradske četvrti, organizira takvu manifestaciju.  Zahvalio je  svim gostima koji su stigli u Zagreb i istaknuo važnost očuvanja tradicije kod mladih naraštaja. Svima je poželio da se ugodno osjećaju, uspješan nastup na završnom koncertu i da još koji put dođu u Zagreb na ovaj već tradicionalni festival djece i mladih. Primanju je nazočio i vijećnik u Vijeću Gradske četvrti novi Zagreb –zapad g. Dražen Hrkač koji i živi Blatu. To je naše naselje  u kojem je osnovana Preslica i otkuda je sve krenulo zahvaljujući ogromnom entuzijazmu članova KUD-a Preslica i inicijatoru  ovog festivala  g. Nikoli Tuškanu.


Pozdravni govor g. Nade Tuškan, predsjednice KUD Preslica
g. Željko Fiolić, predsjednik GČNZ / zapad, sa prigodnim govorom - na otvaranju 12. međunarodnog folklornog festivala djece i mladih
Predsjednica KUD-a Preslica, g. Nada Tuškan je svim sudionicima ovog festivala uručila suvenire grada Zagreba i diplome o sudjelovanju. 















Po samoj podjeli diploma i simpatičnog pokolona (dar Turističke zajednice grada Zagreba), sami sudionici festivala su spontano uzvraćali svojim pokonima organizatore - izjavljujući kako su oduševljenji prije svega prijemom i dobrodošlicom ali i zavidnom organizacijom samog festivala u najvećem hramu Hrvatskog glazbenog i festivalskog života.








Zajednička fotografija za uspomenu

Svi su nestrpljivo očekivali početak  završnog koncerta pred ponosnim roditeljima, gostima i uzvanicima.






- Kulturno umjetničko društvo je osnovan 1920 godine u sklopu Prve osnovane Seljačke Sloge u Hrvatskoj. Kulturno umjetničko društvo se satoji od više sekcija: folklorne, dramska, etno sekciju, imamo tiskani list "Godišnjak" itd... Brojimo više od 400 članova, gdje su 200tinjak svakodnevno aktivni. Danas smo tu na Festivalu sa dječjom grupom. Inače dječje drupe se organizirane po godinam: prva sva djeca do 5. godina, te grupa od 5 do 7. godina, zatim od 7 do 15 godina. Te imamo "A" plesnu skupinu i malo stariju rekreativnu plesnu skupinu. Također imamo i dramsku skupinu. Dugo surađujemo sa KUD-om "Preslica". O ovoj dugogodišnjoj suradnji možemo samo reći kako nam je drago da je do nje došlo i kako je iz godine u godinu sve čvršća i kvalitetnija. Iskreno se nadamo još dugo na obostrano zadovoljstvo potrajati!       ->...više o nama možete saznati na:  http://oss-busevec.hr/

- Što bi rekli o  Festivalu ....

- Na festivalu nastupamo već treći puta (sa manjim prekidima). Sjećamo se kada smo nastupali u Remetincu u dvorani "Centra kulture Novi Zagreb, također se sjećamo i nastupa na Tomislavcu u sklopu Festivala .... Kažem vam već dugo plodno i prijateljski surađujemo, te nam je zaista od srca drago da je ovaj Festival se tako dugo održao. Naime, kao što i sami znate - festivala nikad dosta, posebno na nas folkloraše amatere i našu dječicu. Zato još više podržavamo ovaj trud KUD-a Preslica. I mi sami, organiziramo nešto slično - dječoje igre, pa znamo koliko je tuda, volje, vremana i entuzijazma potrebno da bi nešto bilo upješno kako ovaj vaš Festival. Smisao svega je druženje i upoznavanje. Naime na ovakav način djeca se uspiju poznati, malo družiti i vidjeti kako i drugi rade i napreduju.Prekrasno je kada nakon dužeg vremenskog perioda, vježbanja rada djeca imaju gdje otići i prezentirati svoj  (možda i cijelogodišnji) trud.   


- KUD "Uljanik" je osnovano 1967 godine. Društvo broji osamdesetak članova koji djeluju kroz 5 sekcija: tri plesne grupe (podmladak-mlađa i starija djeca, nastupna grupa), sekciju svirača na istarskim tradicijskim instrumentima te tamburaški orkestar. Društvo na svom repertoaru uz koreografije tradicijskih plesova užega zavičaja ima i plesove iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Dobitnikom je brojnih priznanja i nagrada, od kojih ističemo one za izvornost prikaza plesa i običaja, vokalnu izvedbu te rad i doprinos u kulturi.    ->više o nama možete saznati na: http://www.kud-uljanik.hr/

- Što bi rekli o Festivalu ....

- Drugi puta smo ovdje, prije tri godine smo također bili. Ono što želim istaknuti je da se vrlo rado vraćamo jer organizacija ovog festivala je uredna, profesionalna, sve se da dogovoriti. Zatim, ono što je važno organizatori su veoma dobri i iskreni domaćini.Zaista je odlično organiziran i moramo priznati kako je nama ali našim članovima - našoj djeci, uspješno organiziran cijeli dan. U svim pogledima, samo čestitke za organizaciju!
-------------------------------------------------------------

Prije samog početka pročitano je pismo predsjednice Republike gđe. Kolinde Grabar Kitarović koja je prihvatila pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom. 


Ana Vučak, službena voditeljica Festivala
Pozdrav svima, a posebno mladim izvođačima,  je osobno uputio i gradonačelnik Grada Zagreba,g. Milan Bandić koji je pokrovitelj Festivala od prvog održavanja, od  2004. god.


Nada Tuškan, predsjednica KUD-a Preslica i g.  Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba
U svom pozdravnom obraćanju istaknuo je kako je lijepo vidjeti toliku mladost prisutnu u gradu Zagrebu i kako je to dokaz da se bogatstvo naše tradicijske baštine neće izgubiti.Poželio je da idući festival  brojem grupa i aktivnostima bude još veći.
KUD "Bulbul" Sarajevo, BiH
Nastupi  pojedinih društava, na završnoj večeri:


Nastup, KUD Preslica, Blato
Nastup, KUD-a Pušća, Pušća
Nastup, KUD-a "Bulbul", Sarajevo, BiH
Nastup KUD-a "Katruža", Ivanovec 
Nastup KUD-a "Sv.Juraj" Draganić 
Nastup KUD-a "Kraluš" Stupnik, Zagreb
Nastup KD "Sveta Nedelja" Sv. Nedelja




U nedjelju su se aktivnosti Festivala nastavile na središnjem gradskom trgu i okolnim trgovima i ulicama.  Gosti iz Sarajeva su zajedno s domaćinima – tamburašima KUD-a Preslica sudjelovali na folklornoj šetnici centrom grada. Počeli su svoj nastup na  Kaptolu, spustili se na Splavnicu, nastupili kod bana, oko Manduševca i završili šetnju na Europskom trgu.

Izlazak iz autobusa u Palmatićevoj ulici.


Nastup ispred Katedrale KUD "Bulbul" iz Sarajeva su popratili mnogi turisti , posjetitelji našeg grada.


Također kratki nastup našeg KUD-a "Preslica" - Tamburaške skupine.


Današnja "voditeljica" KUD-a "Bulbul" i KUD-a "Preslica" g. Nada Tuškan , ozbiljno je shvatila svoju obavezu i vodila brigu o sakom (i najmanjem ) detalju!

Nastup KUD-a "Bulbul" na Jelačićevom placu.

- Naš KUD "Bulbul" iz  Sarajeva je osnovano 2000. godine. Društvo broji više od 200 članova. Osnovna zadaća KUD-a je izučavanje, njegovanje i afirmiranje kulturnog stvaralaštva i tradicije naroda BiH i šire. U dosadašnjem radu učestvovali smo na mnogim smotrama i festivalima u BiH i inozemstvu. Ostvareni su značajni uspjesi osvajanja nagrada za ostvarene rezultate. Učestvovali smo na Međunarodnim festivalima u Makedoniji, Turskoj, Češkoj, Bugarskoj, Egiptu, Crnoj Gori, Albaniji .... Na žalost, do sada nismo imali prilike učestvovati na nekom od festivala u Hvatskoj, zbog čega nam ovaj poziv predstavlja posebno zadovoljstvo.

- Što bi rekli o samom Festivalu ...

- Prije svega izuzetno smo zahvalni predsjednici KUD -a Preslica g. Nadi Tuškan ali također i tajnici g. Ljiljani Tomaško, te članu upravnog odbora Blaženki Piškor, na pozivu na sudjelovanju na ovom zaista odlično organiziranom Festivalu. Siguran sam kako je ovo tek početak dugoročne i kvalitetne suradnje između naša dva KUD-a. Vi znate kako ovo nije naš prvi susret, naime mi smo se družili prošle godine na - Međunarodna Smotra folklora i tradicije " u Sarajevu na opće zadovoljstvo svih građanki i građana Sarajeva. Samu organizaciju Festivala, bih želio istaknuti kao nešto posebno.Zahvaljujemo zaista svima koji su svojim radom, trudom i kreacijom doprinijeli ovako uspješnoj ralizaciji Festivala u prekrasnoj Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski " i pred prekrasnom publikom, koja je gromoglasnim aplauzom podržalo sva kulturno umjetnička društa bez razlike, pa tako i naše! Za kraj bih još jedanputa ponovi, kao predsjednik KUD-a "Bulbul" u ime svih sudionika ovog Festivala, kako smo od srca zadovoljni takvim , dočekom, prijemom...Također moramo priznati, kako su naša djeca mala uzrastom, s obzirom kako su dugo putovala, ali kada sve uzmemo u obzir, moram reći kako su bila odlična. Također me raduje osobni posjet vašeg gradonačelnika g. Milana Bandića, koji je također i pokrovitelj ovog vašeg ali i našeg Festivala i to nam čini izuzetnu čast.


------------------------------------------
Naši tamburaši nisu mogli izbjeći zajedničko fotografiranje sa turistima iz dalekog istoka ....

Odlična glazba KUD-a "Bulbul" izmamila je gromoglasni pljesak zagrepčana i stranih turista.


Zajednička fotografija za uspomenu
Nakon ručka grupa iz sarajeva je posjetila i ZOO vrt i puna doživljaja otišla u kasnim poslijepodnevnim satima prema Sarajevu.




Osobni poklon g . Sahudina Kačar,  predsjednika KUD -a "Bulbul, g. Ndi Tuškan, našoj predsjednici KUD a "Preslica"


Zajednička fotografija za uspomenu.