subota, 25. listopada 2014.

Isprika našeg predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Blato, Nikole Tuškana i odgovor na postavljeno pitanje Redakcije "InfoBLATO" o gradnji društvenog doma u našem Blatu



Već duže vrijeme  nisam na ovoj stranici kontaktirao sa sumještanima, ali ću to nastojati u sljedećem razdoblju popraviti davanjem odgovora na pitanja koja su mi postavljena od Redakcije.
Zato je bilo  mnogo direktnih kontakata na mjestima gdje je dolazilo do problema u toku određenih radova,  nebrojeno mnogo telefonskih razgovora , odlazaka direktno do osoba koje su zvale i tražile pomoć ili objašnjenje,  sastanaka  u prostorima Mjesnog odbora. Mnogo od toga je zabilježila i Redakcija „InfoBLATO“ na čemu sam joj posebno zahvalan jer je rad Vijeća i vijećnika Mjesnog odbora postao javan.

Tako se Redakcija, u srijedu 22. Listopada 2014. našla pred zatvorenim vratima prostora Mjesne samouprave. Na dežurstvu sam trebao biti dežuran ja. Kako sam rano otišao na službeni put pretpostavljao sam da ću se do početka dežurstva vratiti i zbog toga nisam niti tražio zamjenu za dežurstvo. Međutim dogodilo se da nisam  stigao obaviti svoju vijećničku dužnost.

Ispričavam se svima koji su naišli na zatvorena vrata Mjesne samouprave i pozivam ih da me nazovu i da dogovorimo sastanak bez obzira na vrijeme dežurstva vijećnika.

ODGOVOR NA POSTAVLJENO PITANJA REDAKCIJE „InfoBLATO“ O GRADNJI DRUŠTVENOG DOMA U BLATU

Problem gradnje novog društvenog prostora u naselju Blato postoji već duži niz godina jer je prostor  na adresi Karlovačka cesta 195 neadekvatan i neriješenog statusa. Prostor „ Mjesne samouprave-društveni dom Blato“ temeljem izdane građevinske dozvole od 31. 3. 1980.god. izgradio je investitor Mjesna zajednica Blato financijskim sredstvima koja su prikupljena od stanovnika Blata raspisanim samodoprinosom ali i radom mještana Blata.

Prostor je 18.12. 1996.god. od strane Grada Zagreba iznajmljen NK Blatu i prenamijenjen u športski objekt NK Blato.
Športski objekt N.K. Blato
 Funkcija društvenog prostora se polako gubi, a mještani stalno ističu potrebu za korištenjem prostora jer ništa slično za okupljanje mještana  u Blatu ne postoj. Već od  2005.god. stvorena  je građanska inicijativa- Koordinacija udruga,  formirana od predstavnika udruga koje djeluju u Blatu i  koje su zajedno potpisale zahtjev za preuređenjem starog društvenog doma u adekvatan prostor koji bi svi stanovnici Blata mogli prema potrebi koristiti. Rezultata, osim male adaptacije i prilagodbe prostora nije bilo.
Športski objekz N.K. Blato
Također se tražila i informacija o statusu „ društvenog doma“ i dobivanje ugovora o najmu koji je sklopljen između NK Blato i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Svi napori Koordinacije udruga i političkih stranaka do 2009.god.,  a niti svi dopisi i zaključci  Vijeća Mjesnog odbora u prošlom sazivu nisu urodili plodom i status „Društvenog doma“ još uvijek nije riješen.
Ulaz u "društveni prostor" nas Blaćanki i Blaćana
Novi saziv Vijeća ( od 2013.god.) je također o svemu tome raspravljao na sjednicama Vijeća. Istaknuta je ponovo potreba da društveni prostori budu maksimalno u korištenju udruga i političkih stranaka, tj. mještana Blata.

Postoje  različiti prijedlozi kako to riješiti:  od nadogradnje starog doma, gradnje novog prostora na novoj lokaciji, gradnje samo vatrogasnog spremišta na zemljištu iza sadašnjeg doma i mnogi drugi.
U svim tim raspravama treba sagledati potrebe svih udruga i političkih stranaka koje djeluju u Blatu i nastojati  taj problem riješiti na zadovoljstvo svih budućih korisnika društvenih prostora počevši  od onih najmanjih, djece i mladih uključenih u razne udruge koje djeluju u naselju,od   odraslih do naših umirovljenika.

Zato rečenica našeg vijećnika g. Hrvoja Matića da ostaje na DVD-u Blato da konačno sjednu i donesu odluku  o gradnji prostora tj. o onome što im je prihvatljivo,  ne smatram dobrom jer u Blatu ne djeluje samo DVD Blato već su tu i druge udruge sa velikim brojem članova.

Društveni prostor se ne gradi za jednokratno korištenje i za jednu udrugu, već mora biti toliko praktičan i funkcionalan da se svi mještani mogu koristiti tim prostorom.

Ideju o gradnji novog prostora moguće je realizirati jer  Grad Zagreb ima u vlasništvu  neizgrađene građevinske čestice na području Blata. Međutim kako su slani upite za pojedine čestice tako su otkrivane određene činjenice koje onemogućavaju gradnju ili  je odugovlače. Nabrojat ću redom čestice za koje su slani upiti u nadležni Gradski ured za izgradnju grada:

1.   Zemljište  iza sadašnjeg društvenog doma: kčbr. 309/6 k.o Goli Breg – još uvijek je u suvlasništvu Zagrebačkog holdinga ( Vodoopskrba i odvodnja) i g. Golubiček Ivana.
VMO Blato do danas nije dobilo nikakve nove obavijesti o rješavanju tog problema.

Zaključak: nema gradnje dok vlasništvo  nije riješeno.

2.    Zemljište između Kupinečke i Zdihovske ulice,  kčbr. 3373 i 3374 k.o Blato
Kčbr.3373 ima 1807 m2, a kčbr. 3374 ima 2259 m2  tako da te dvije čestice imaju ukupnu kvadraturu  4066m2 što predstavlja pravo bogatstvo gradskog zemljišta na kojem se osim društveno vatrogasnog doma može napraviti i dječje igralište kojeg u Blatu nemamo.
Kčbr. 3374. je željela od Grada Zagreba otkupiti privatna osoba u svrhu uzgoja voćaka, ali je Vijeće gradske četvrti 23. rujna  2013. donijelo odluku kako se protivi prodaji te nekretnine, a Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada dao je 2013.god. mišljenje da se ta čestica može koristiti za izgradnju vatrogasno društvenog doma, ali se mora napraviti urbanističko rješenje šireg prostora i osigurati prometni pristup na parcelu. Potrebno je podnijeti zahtjev za izdavanje uvjeta gradnje.

Zaključak:  čisto vlasništvo, potrebno pokrenuti postupak  za ishođenje  uvjeta gradnje,koji može duže potrajati s obzirom na našu administraciju.

3.    Zemljište na području stare škole u Blatu (Karlovačka 65) kčbr. 1417  i kčbr. 1418 k.o. Blato  kojoj  je vlasnik OŠ Savski Gaj. Tu je cca. oko 5100 m2 sa  devastiranim objektom stare škole koja sada ne služi nikome. Vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb –zapad je 15. veljače 2007. donijelo odluku o izgradnji malog vrtića na kčbr. 1419 i kčbr.1420 i na taj način smanjilo ukupnu  kvadraturu  svih nabrojanih čestica. Sada se na tom području ne može izgraditi nova škola koja je nasušna potreba za naselje Blato, a imamo i vrtić premalog kapaciteta sa tri odgojne skupine. U planu kapitalnih investicija Grada zagreba predviđa se na tom terenu gradnja ili adaptacija  škole. ( samo područna- što ne smijemo dozvoliti s obzirom na  broj djece i priljev stanovništva)

Zaključak: nema gradnje ničeg osim škole

4.     Zemljište na kraju Zdihovske – prema pruzi. Kčbr. 3524, k.o. Blato sa 2103m2
Ta čestica je upisana kao društveno vlasništvo u korist Općine Novi Zagreb.
Međutim u stvaranju knjiga Blato novo i novoj izmjeri pojavili su se privatni vlasnici.

Zaključak: nemogućnost gradnje

5.     Zemljište kčbr. 3541 i 3540/5  k.o. Blato , na kraju ulice Juraja Njavre
Vlasnik Grad Zagreb u potpunosti  1/1
Površina  čestice  kčbr. 3541 je 1942 m2( vrlo nepravilna oblika) i kčbr. 3540/5 je 2378 m2.Ukupno 4320 m2.

Zaključak: moguća izgradnja u kratkom vremenu, potrebno pokrenuti postupak za  ishođenje uvjeta gradnje


Iz svega navedenog vidljiv je veliki trud u pronalaženju najboljeg rješenja za gradnju novog društveno vatrogasnog doma u Blatu koji datira još od 2005.god., a pojačan je od 2009.god.

Vijeće Mjesnog odbora je predložilo više lokacija ali od svih nabrojanih čestica smatram da čestice pod rednim brojem 5. imaju najčišće uvjete za  buduću gradnju jer kraj čestica postoji prometnica, riješena je komunalna infrastruktura,  a Grad Zagreb je vlasnik tih čestica. ( vjerujem se da se u međuvremenu neće pojaviti neki vlasnik i tražiti povrat imovine).

Nadam se da  sam  mještanima Blata približio i malo pojasnio probleme  sa izgradnjom novog društveno vatrogasnog  prostora.

Što se tiče još nekih zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba, u Blatu postoje čestice sa vrlo malom kvadraturom, ali ćemo i neke od njih iskoristiti.
Kčbr. 3158 k.o. Blato ( kraj kapelice) bit će iskorištena za malo dječje igralište jer u čitavom Blatu nemamo  nikakvo dječje igralište.

Još jednom bih zamolio sumještane da se prema svojim mogućnostima, davanjem  konstruktivnih prijedloga za poboljšanje kvalitete života u našem naselju, uključe u rad Mjesnog odbora koji će jedino tako moći postići bolje rezultate u svom radu i opravdati povjerenje koje ste mu pružili.













Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Blato
Nikola Tuškan