U sezoni grijanja zbog nepravilnog održavanja često dolazi do zapaljenja
dimnjaka i dimovodnih kanala, a time i do ugrožavanja ljudskih života i većih materijalnih šteta. Kako bi
smanjili mogućnost izbijanja požara u svojim domovima redakcija infoBLATO pruža savjete svim Blaćankama i Blaćanima:
1.
Redovito,
najmanje jednom godišnje pregledavajte dimnjake.
2. Prije početka
sezone grijanja peći i druge uređaje
za grijanje trebao bi kontrolirati ovlašteni serviser.
3. Plinska trošila i trošila na tekuća
goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno
servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera
radi povećanja sigurnosti i racionalnije
potrošnja goriva.
4. Sustav centralnog grijanja redovito
provjeravajte kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajima.
5. Ukoliko mijenjate uređaja
za loženje ili gorivo potreban je obaviti
izvanredni pregled dimnjaka.
6. Prilikom korištenja peći
ili kamina sklonite sve lakozapaljive stvari koje su u njihovoj blizini.
7. Tople peći
na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade.
8. Plinska kuhala i druge aparate s
otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode
ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni
materijali.
9. Ukoliko u prostoriji osjetite
kiselkasti miris odmah isključite plin.
10. Očišćeni
i vrući pepeo nemojte bacati u kontejnere
za smeće ili druga odlagališta.Naime isti može
izazvati požar i nakon 24 sata!
1.
Dimnjak
dobro „ne vuče“.
2. Glatke površine u prostoriji se
orošavaju i vlaže(moguće se radi o
povratu dimnih plinova).
3. U prostoriji se osjećaju
neuobičajeni mirisi.
4. Dimnjak se urušava ili je nešto upalo
u njega.