ponedjeljak, 1. lipnja 2015.

Nastup naše dječje skupine KUD -a Preslica, na 12. Dječjem folklornom festivalu u Sv. Nedelji

Danas smo podjelili radost i ponos sve djece, roditelja, ali i voditeljice našeg KUD -a Preslica. Naime, nakon doista uigranog i moćno prezentiranog nastupa naše dječje skupine KUD-a Preslica svi smo se osjećali nekako ponosno.

 
No, krenimo redom.

 
Sve je započelo današnjim okupljanjem djece i roditelja u 12,45 sati u našem Blatu,  u dvorištu obitelji  Tuškan gdje su se okupili svi roditelji koji su sa svojom djecom- izvođačima   u osobnim automobilima krenuli  put Sv. Nedelje.
 
 
Tamo u osnovnoj školi su nas dočekali naši  "voditelji". Uspjeli smo primjetiti kako su organizatori festivala, svakoj folklornoj skupini, dodijelili voditelje, koji će se brinuti o svemu, kako bi  nam boravak bio što ugodniji i ljepši.

Ubrzo po dolasku, voditelji- domaćini su zamolili predsjednicu našeg KUD -a Preslica gđu. Nadu Tuškan da se pridruži, u obližnjem prostoru - "susretu  upoznavanja". Na tom susretu bili su svi predstavnici gostujućih grupa. 

Na "sastanku upoznavanja", pomalo su dolazile i ostale folklorne skupine, predvođene svojim - voditeljima. Bili su tu:
  • KUD "Strmec", Strmec
  • HKUD "Željezničar", Osijek
  • KUD "Zlatko Baloković" , Krapinske Toplice
  • Udruga "Sv. Kata", Zemunik
  • KD "Destrnik" Destrnik, Slovenija


     
Uskoro smo mogli saznati iz prve ruke, kako je u Kulturnom Društvu "Sveta Nedelja",ali i  u organizacijskom odboru 12. dječjeg folklornog festivala došlo do "smjene generacija" te kako ovogodišnji festival vode i organiziraju nove i još uvijek nedovoljno iskusne snage. Također se istaknuo problem jer je djelomično organizaciju preuzeo i sam Grad Sv. Nedjelja jer će se odsada Festival održavati za vrijeme Dana Grada Sv. Nedjelja.  Naravno, ovo skromno priznanje (organizatora)  se nije moglo uočiti nigdje, što nas je iznimno radovalo.
 

Naša predsjednica „Preslice“ g. Nada Tuškan, je iskoristila priliku, te u ime svih članova KUD-a Preslica, ali i svih mještana Blata, darovala organizatore "Blatskim suvenirima" i simboličnim poklonima  i poželjela im uspješnu organizaciju ovogodišnjeg 12. dječjeg folklornog festivala  u Sv. Nedelji.

Za to vrijeme, naša dječja skupina se presvlačila u jednoj od učionica u O.Š. Sveta Nedelja, praćena budnim i iskusnim okom, voditeljice Nikoline Tomaško. Naravno, bile su tu nazočne i majke te ne zaboravimo spomenuti i pokoji otac.


 








 

Sve je teklo rutinirano, gotovo po "špagi" kada je rutinu prekinula, obavijest koju su donijeli "naši  festivalski voditelji " - "Za desetak minuta započinje tonska proba!".
 
Naravno, ovo nije bilo ništa novo za naše predstavnike, te su na čas prekinuli odijevanje, pozorno slušajući voditeljicu Nikolinu: "Prekinite sa presvlačenjem, krenimo na tonsku probu, a nastavak odijevanja će slijediti nakon probe!" Bilo je tu smijeha, pitanja u zraku od strane djevojčica, no ubrzo su dobile odgovor. "Ma naravno, ne možemo ići razodjeveni, obucite ono osnovno, no nastaviti ćemo nakon tonske probe!“ - pojasnila je Nikolina. 






Sama, tonska proba, je odavala snagu, uigranost  i sigurnost, pri izvođenju naše koreografije i scenskog nastupa.  Sva lica, nas Blaćana (bilo onih na sceni, ili onih u publici je krasio osmijeh zadovoljstva i uspjeha.
Nakon tonske probe "festivalski voditelji" su našu dječicu, zajedno sa roditeljima - ponovno otpratili u (svlačionicu) razred, kako bi nastavili sa odijevanjem narodnih nošnji.
Po festivalskom rasporedu, naš KUD Preslica je nastupao, kao treći izvođač sa koreografjiom "Vrapček se je ženil". Svi smo željno iščekivali taj trenutak. 


 
Kada  je naša mala dječja skupina, najavljena i počela se penjati na binu, prišli su mnogi roditelji s fotoaparatima, želeći ovjekovječiti ove trenutke. Uigrano je naš tamburaški sastav, vođen od strane iskusnog voditelja Dražena Šoića (koji je usput rečeno stanovnik Samobora, počeo prve taktove koreografije. Publika ponesena igrom, glazbom te plesom  naše dječje skupine, zapljeskala bi često, a sam kraj nastupa je  bogato nagradila, dugačkim pljeskom.














 

 Eto, ponovno ćemo ponoviti, upravo u ovim trenutcima, svi smo se osjećali tako moćno, snažno i ponosno, svi od naše dječje skupine, našeg tamburaškog sastava, pa do svakog roditelja.
Nakon, uspješnog nastupa, slijedilo je ponovno presvlačenje dječje skupine, dok je predsjednica KUD -a Preslica,  potražila organizatore 12. dječjeg folklornog festivala, te im na odlasku zahvalila na pozivu, a ujedno je naglasila da se raduje nastavku suradnje jer je njihova dječja skupina gost na  završnom koncertu 12.međunarodnog folklornog festivala djece i mladih kojeg u  Zagrebu  organizira KUD Preslica.













 

Grad Sv. Nedelja počastio je ručkom sve sudionike Festivala u restoranu „Dvojka“ u Kerestincu što je bio lijepi završetak nedjeljnog poslijepodneva.