petak, 16. listopada 2015.

Rasprava o ideji izgradnje, nove područne škole u našem Blatu

Sinoć je u 19,00 sati, u Društvenom domu, započela rasprava, u organizaciji Blatskog volonterskog centra. Raspravu je vodio g. Jadranko Baturić, potpredsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad uz g. Tomislava Koledića, vjećnik u Vijeću Gradske četvrti novi Zagreb / zapad te g. Hrvoja Matić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Blato.

U dugačkoj i zanimljivoj raspravi u kojoj se okupilo oko tridesetak mještana, koja je trajala nešto duže od sat i pol vremena dotaknuta su mnoga pitanja o izgradnji nove područne škole u našem Blatu. Raspravu bi mogli uvjetno podjeliti u dva dijela. Naime, i nakon završetka rasprave, kada je jedan dio nezadovoljnih mještana napustio prostorije Društvenog doma, preostali mještani su nastavili debatirati i postavljati pitanja u vezi izgradnje.

I dok se u prvom dijelu rasprave, moglo čuti nezadovoljstvo mještana već izgrađenim montažnim dječjim vrtićem i idejama o izgradnji nove područne škole u našem Blatu, kako bi bilo bolje na toj površini izgraditi suvremeni dječji vrtić sa jaslicama. Dio mještana je također predložio, kako bi se  izgradnja nove područne škole trebala odbaciti, jer "normalna - osmogodišnja škola" će se i onako morati graditi sa porastom stanovništva naselja Blata i stanovnika naselja Jaruščica - što nas zasigurno čeka - kazali su, čim društvo izađe iz ove finacijake krize. Zagovornici takvih ideja su također govorili, kako je teško govoriti o bilo kakvim vremenskim rokovima, što je također bila tema ove rasprave. Možda to bude za desetak godina (možda prije ili kasnije!), no sa kvalitetnim dječjim vrtićem i jaslicama te sa organiziranim besplatnim prijevozom (i za učenike viših razreda, od petog do osmog) mještani Blata su spremi čekati na ovo kvalitetno i dugoročno riješenje, odnosno na izgradnju nove osmogodišnje škole - kazali su u raspravi.

U ovom "drugom" dijelu rasprave se moglo čuti još mnogo, pitanja, odgovora, prijedloga, koji su kako se čini, zadovoljili sve preostale mještane. Moglo se čuti, kako je izgradnja nove područne škole potrebna iz više razloga. Naime, zašto propustiti iskoristiti financijska sredstva koja su već namjenjana za ovu priliku (izgradnju nove područne škole). Zašto ne sagraditi novu područnu školu, pa kada se sagradi nova osmogodišnja škola, ovaj prostor iskoristiti kao društvene prostorije. Moglo se čuti i  informacija, kako već na godinu kapaciteti osnovne škole Savski Gaj, neće biti dovoljni te će biti ponovno potrebno raditi u tri smijene. Također se moglo čuti uvjeravanje, kako se izgradnjom nove područne škole, neće izgubiti dosadašnji besplatni prijevoz učenika, čak što više - prijevoz će ostati za učenike koji će nastaviti pohađati osnovnu školu Savski Gaj, no za one koji se odluče pohađati novu područnu školu u Blatu, zatražiti će se od "Grada" da kupi autobus, za potreba naselja Blata.

Govorilo se i o uređenju dva (2) dječja igrališta, od koje bi jedno bilo smješteno uz novu područnu školu. To igralište bi bili relativno veće i uredilo bi se prema riječima g. Jadranka Batrurića, nešto poput  Bundeka, sa svom opremom potrebnom za dječje igralište ali i sa sportskim igralištem.  Drugo bi se igralište gradilo na lokaciji - iza Društvenog doma, također suvremeno opremljeno. 

Kako je vrijeme prolazilo, na kraju je g. Hrvoje Matić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Blato, istaknuo i predložio da on ipak inzistira na tome da se o ovoj odluci izjasni što više mještana našeg Blata, iako je Vijeće Mjesnog odbora na svojoj 18. sjednici dalo pozitivan stav o izgradnji nove područne škole u našem Blatu. Dakle, prijedlog je g. Hrvoja Matića, da se (zbog vremenskog tjesnaca - u utorak o svemu ovome glasuje Vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad!) na Facebook stranici - Ja volim Blato- objavi anketa, na kojoj će se mještani Blata moći izjasniti o svom mišljenju o ovoj temi. 



g. Tomislav  Koledić (SDP), Vjećnik
Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad
- Svakako treba poslušati volju građana, odnosno da se prvo sazove zbor građana. Kada smo već toliko dugo čekali, pa da se pričeka još dva tri tjedna, da se građani sami izjasne.
Tako bi saznali, da li građani žele školu četverogodišnju, odnosno da li žele ili ne ?
Ako žele, žele li četverogodišnju ili osmogodišnju ?

Naravno i sve ostale probleme, dječji park, dječji vrtić i prijevoz ZET-a odnosno školski autobus.

A nakon što se građani izjasne onda biti pametniji pa odlučiti. Inače, to je moj osobni stav, a sa političke strane gledano - puno je tu stvari ne otkrivenih - po onda možda bolje ne govoriti dalje.



Jadranko Baturić ( Stranka Milan Bandić 365,
Stranka rada i solidranosti) podpredsjednik Vijeća
Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad
- Vjerujem kako nakon burne rasprave da smo postigli zajednički dogovor u interesu stanovnika Blata. Znači, neupitno je da svi želimo školu sa osam razreda i dvoranom, ali da smo svjesni da u ovom trenutku najviše možemo dobiti četverogodišnju školu sa dnevnim boravkom i dva dječja igrališta, pa ćemo ići sa jednim kompromisom. Znači, tražiti ćemo i dalje "veliku školu" a kao privremeno rješenje prihvatiti ćemo četverogodišnju školu da olakšamo našim građanima i da preduhitrimo uvođenje treće smjene  u Savskom gaju, koji bi dodatno zakomplicirao život našoj djeci, koja bi morala da putuju tamo.

- Kažite nam nešto o novoj ideji autobusa...

- Da, dogovor je bio pošto nemamo mogućnosti izgradnje škole za svih osam razreda, dok god grad to ne realizira da koncenzusom svih političkih opcija u Vijeći Graske  četvrti Novi Zagreb / zapad i Vijeću Mjesnog odbora, zatražimo da nam Grad osigura jedan dodatni autobus, za našu djecu od petog do osmog razreda. To je daleko jeftinije, od otkupa zemlje u izgradnji nove škole i vjerujemo da ćemo taj naš zahtjev, kao odraz jednog političkog koncenzusa. To znači da ćemo svi zajedno izraziti volju svih građana Blata, možemo taj autobus i dobiti, na taj način uistinu napraviti najviše u ovom trenutku, po meni čak i dosta u datim okolnostima. Naime, jer Grad nema svoje zemlje u vlasništvu dovoljne veličine na našoj Gradskoj četvrti za potrebe stanovnika Blata. Evo, ovo je u ovom trenutku maksimum koji mi možemo izvući i ako se ostvari večerašnji dogovor, da svi zajedno to zatražimo, ja mislim  da nemamo nikakvih problema. Upravo stoga, jer oni koji su birali nas, birali su i one u Skupštini i mi u stvari ovdje predstavljamo i odnos snaga u Skupštini. Imamo tu predstavnike i od gradonačelnika. Prema tome, ako svi skupa zatražimo, taj autobus je sigurnost i olakšanje života naše djece i njihovim roditeljima, koji budu prisiljeni peti, šesti, sedmi i osmi razred u Savski gaj.

- Što bi kazali o referndumu, odnosno da svi građani budu u prilici kazati svoje mišljenje

- Referendum. S obzirom da je sjednica Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, tek u utorak (20. listopada. 2015. godine)referendum mi nemožemo organizirati do utorka. postoji mogućnost, što predlaže g. hrvoje matić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Blato, da se napravi elektronsko anketiranje.
Tu ostaje, kako da složimo to pitanje. Znači, da svejdno zatražimo svoju školu svih osam razreda sa dvoranom, a da u ovom trenutku objasnimo građanima da smo ovo možemo dobiti. 

Ja vjerujem da će to biti, kao i večeras na kraju rasprave, želja svih. Naime odlaganje izgradnje ove škole neće ni na koji način ubrzati izgradnju osnovne škole . Može se dogoditi da ostanemo bez svega. Po onome  - hoćemo li vrapca u ruci- pa i dalje idemo loviti goluba, ili nećemo ništa, pa odleti obadvoje. Mislim da ćemo u duhu zdrave pameti, ne govorim kao vijećnik, već kao roditelj dvoje djece koja su išla autobusom u školu u Savski gaj, preporučiti da olakšamo makar onima od prvog do četvrtog razreda.



g. Hrvoje Matić (HDZ),
predsjednik Mjesnog odbora Blato
-  Rasprava je bila vrlo burna u trenutku pa skoro i konfliktna. Mišljenja su bila strogo podijeljena.

Sada na kraju rasprave dobili smo dodatna obećanja od g. Jadranka Baturića, podpredsjenika Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, koja su da tako kažem "povukla" neke ljude koji su bili na raspravi da  možda promjene mišljenje prema prijedlogu kojega je gurao, potpredsjednik Baturić.

Međutim, ja bih se oslonio na građena. Ja vjerujem građanima i mi ćemo provesti jednu -internet anketu - kojom ćemo provjeriti mišljenja.

Naravno da je primamljiva ponuda g. Baturića gdje se obećava, kako će se isposlovati, da se uz školu izgradi tisuću kvadrata parka, da se iza postojećeg Društvenog doma izgradi skoro četiristo (400) kvadrata dječjeg park, odnosno dječjeg igrališta, da se nabavi dodatni autobus - kojim će se osigurati prijevoz djece od petog do osmog razreda u školu Savski gaj, kojom će se u budućnosti  naravno zbog dodatnih troškova, vršiti dodatni pritisak na Grad, da krene u realizaciju izgradnju potpune osnovne škole (osmogodišnje odnosno u budućnosti devetogodišnje škole). 

To je sve skupa primamljivo.

Međutim,  nama nitko ne garantira da će ta  osmogodišnja, odnosno devetogodišnja škola biti ikada sagrađena. Mi možda budemo, za vijeke vjekova svedeni na to da imamo, to da imamo - pučku četverogodišnju školu.  To je jedna opasnost, koju se ne smije zanemariti.

Svakako, sve što građanima olakšava život je vrijedno prihvatiti, ali  građani su ti - koji donose zadnji sud. Ja bih se ovdje, poslužio direktnom demokracijom, odnosno ja bih zatražio savjet od građana.  Mislim kako je to prvi puta da netko, na području naše Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad to traži. Zbog toga ćemo napisati jednu - internet anketu -. 

Tražiti ćemo suglasnost, putem e mail-a  radi brzine. Kao što znate sjednica  Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad o "Planu malih komunalnih akcija" održati će se već u utorak. mi moramo brzo djelovati. Stoga ćemo se putem elektroničke pošte, konzultirati sa drugim vijećnicima. Ako se većinom složimo oko  pitanja - koje će ići na internet anketu, staviti ćemo takvu internet anketu na internet, preko Facebook grupe "ja volim Blato". pozvati ćemo građane, da se odazovu anketi, to je doslovno nekoliko "klika" mišem i ako barem 150 ljudi prihvati anketu ( anketa će naravno moći doći sa jedne IP adrese, samo jedanputa!). Također ćemo tražiti mogućnost da dođe sa IP adresa samo građana Blata, tako da se osiguramo da ne bude nekakvog varanja u anketi.

Ako u anketi bude, od recimo 150 građana, većina bude za jednu varijantu, uzeti ćemo tu varijantu, a kao bude za drugu mi ćemo ići za tom varijantom. Tu smo sada u situaciji da moramo tražiti savjet građana. 

Mišljenja su jako podjeljena.



gđa. Jadranka Zdeličan, (SDP) vjećnik
Vjeća Mjesnog odbora Blato
-  Ja sam još uvijek onog mišljenja, kao što sam bila i na  sastanku Vijeća Mjesnog odbora Blato, na 17. sjednici.

Naime, mišljenja sam i stojim još uvijek na tom stajalištu da bismo trebali izgraditi osnovnu školu sa osam razreda,  što sam govorila i na toj sjednici.

Međutim,  zašto sam se predomislila onda, to smo već obrazložili, to je već objavljeno. Predomislila sam se zato, jer je g. Anto Marušić ( Stranka Milan Bandić 365, Stranka rada i solidranosti) vijećnik  Vijeća Mjesnog odbora Blato, kazao da imam pet i pol (5,5 miliona kuna, koji će se jednostavno povući nazad u Grad i nećemo moći to iskoristiti. zato sam se predomislila, a ne zbog pritiska nekih sa strane. Nego - bolje imati vrapca u ruci nego goluba na grani.

A i onaj prostor koji stoji tamo onako ne uređen, onakav kakav je, gdje se skuplja koja kakva gamad nije primjeren da bude u našem Blatu. Mislim kako bi bilo jako dobro da se taj prostor uredi.

Sad, da li će to biti četverogodišnja škola ili će to možda biti neki društveni prostor za neka događanja, za okupljanje mladih.... bitno je da služi građanima našeg Blata.

Ukoliko se radi anketa, kao što je naš predsjednik Vijeća predložio, da se pita - ja sam uvijek da se pita , da se razgovara sa građanima, da se oni izjasne i da kažu što oni žele. Ako postoji bilo kakva mogućnost, da građani mogu odlučiti, sad pitanje koliko je to u njihovoj ingerenciji. Koliko će to biti priznato na višoj distanci, ja sam uvijek za razgovor sa ljudima i dogovor i uvijek volim poštovati mišljenje ljudi, mišljenje većine.

To je moj zaključak i to je moje mišljenje.

Ako se  stanovništvo Blata slože sa ovom opcijom koje je večeras g. Baturić predložio, ja sam zadovoljna. Ako su oni zadovoljni i žele da se gradi četverogodišnja škola, da se napravi ta dva igrališta, ta da se prijevoz besplatni omogući djeci, ja sam sretna. Ako su oni zadovoljni.

Eto, to je moje mišljenje

Ispričavamo se zbog lošije kvalitete fotografija u ovom članku!

Sadašnja područna škola u našem Blatu