utorak, 20. listopada 2015.

Skupa i u prvim đačkim klupama

Ovih dana smo porazgovarali sa našim susjedima g. Ivanom Golubiček - Hamba i  Ivanom Bačura - Barny o našoj staroj četverogodišnjoj pučkoj školi. Zamolili smo ih da nam malo obnove svoja sjećanja iz tih davnih i lijepih vremena.








g. Ivan Bačura / Barny
- Koje je godine sagređena naša četverogodišnja pučka škola i kojim je sredstvima izgrađena?

- Sagrađena je 1955 godine, samodoprinosom Blaćana i Remećaka. Upravo se iz tog razloga nalazi na postojećoj lokaciji. Želja je bila, da se lokacije tadašnje suvremen i moderne škole nalazi negdje u sredini. Sredstvima je također pripomogla i tadašnja Općina Remetinec, koja je u to vrijeme bila novoosnovana, jer je sve do tada administrativni centar  ovog dijela bio Stupnik.

Sa izgradnjom škole se započelo 1953. godine, da bi se pred jesen odnosno pre sam početak školske godine, priveli kraju svi radovi.

Prve učenike, odnosno prve đake, među kojima smo i mi bili, je primila 1955 /56  školske godine. 

- Tko su bili prvi nastavnici u tada novoj i modernoj područnoj pučkoj školi?

- To je pravo pitanje. Moj brat, Drago Bačura i njegova supruga Marija Bačura su bili prvi nastavnici sa time, što je moj brat tada bio i upravitelj te škole.

 (nastaviti će se .....)


Stoje sa lijeva: (?), Božica Stupnišek, Branka Perić, Drago Bačura, Višnja Golubiček, Ančica Pavlić Đurđa Laufer, Barica Imprić
Drugi red: (?), (?), Ančica Pavlić, Branka Sorčević, Aleksandra Tijan (?) Biserka Person
Sjede s lijeva: Marijan Boca, Ivan Golubiček, Ivan Bačura, Stjepan Holjak, Franjo Ščukanec, Zvonko Koprivnjak





g. Ivan Golubiček / Hamba i g. Ivan Ščukanec /
 Barny
- Za kraj bih se htio malo našaliti ( nadam se kako ovo neće čitati sadašnji đaci!). Naime , on Ivan Bačura / Barny, Franc Ščukanec i ja (Ivan Golubiček / Hamba) smo bili prvi "markiraniti" u povjesti ove škole!

Samo smo skočili kroz prozor van..i nema nas. No, drugi dan smo dobili, sa šibom po dlanovima!